Târâtul este prima formă mare, spectaculoasă de mișcare în dezvoltarea bebelușului, după ce a învățat să se rotească singur pe burtă.
De ce este important târâtul în dezvoltarea bebelușului?
Are un rol proeminent în dezvoltarea mușchilor scheletici, întărește mușchii trunchiului, brațelor și picioarelor. Târârea întărește corpul bebelușului, pregătindu-l pentru următoarea etapă de dezvoltare a mișcării. Cred că este important de subliniat faptul că mușchii trunchiului bebelușului sunt atât de întăriți prin târâre încât şezutul poate fi executat singur, întrucât mușchii săi sunt gata să țină coloana vertebrală și capul pe verticală.
În orice caz, ne așteptăm să apară târârea mai devreme decât ridicarea în funduleț. Absența târârii poate cauza o postură neglijentă în poziția de șezut.
După târâte poate urma poziția în patru labe, iar picioarele și brațele întărite sunt gata de mersul în patru labe. Fiecare etapă se leagă de cea anterioară, totul este legat, am putea spune. În plus, afectează foarte mult și dezvoltarea intelectuală. Doar gândește-te, bebelușul când va vedea o jucărie trebuie să se gândească cum să ajungă la ea, trebuie să-și gândească un traseu. Pe lângă asta poate explora lumea în care trăiește, ceea ce îi dezvoltă foarte mult creierul.
Târâtul este o formă de mișcare obișnuită, simetrică. Brațul este tras simultan cu piciorul opus și apoi urmează un schimb, astfel bebelușul se va înainta. Mersul înapoi nu se numește târâre.
Când așteptăm târârea?
Ideal, bebelușul începe să se târască între 6-8 luni. Foarte rar poate să înceapă și mai repede, dar mulți bebeluși numai la vârsta de 9-10 luni reușesc să stăpânească această formă de mișcare. Nici tu nu trebuie să-ți faci griji dacă micuțul tău nu poate să facă această mișcare, îl putem ajuta să o facă. Poate fi un semn bun dacă bebelușul tău, care până acum a acceptat statul pe burtică, începe să ”zboare” cu brațele și picioarele, făcând mișcări rapide, asemănătoare înotului, în timp ce este nerăbdător și plânge. Acest lucru apare atunci când micuțul este plictisit într-un loc, dar încă nu se târăște, dar mental este pregătit pentru asta.
În acest caz, îl poți motiva cu mingi sau alte jucării care îl vor motiva să meargă înainte. De asemenea îi poți ține un suport piciorușului cu mâna de care să se împingă mai ușor.
Saltea de joacă are un rol proeminent în efectuarea târâtului. La inceput, cel mic are nevoie de mult efort pentru a porni, dacă covorașul de joacă se lipeşte de corp, aluneca sau se mișcă micuțul nu va reuși să facă mișcarea corect. Ne place foarte mult să exersăm pe salteaua de joacă ecoplay, cu cei mici, se târăsc minunat pe aceste saltele. Nu uitați, solul este mediul ideal pentru dezvoltare.
Informațiile sunt pregătite împreună cu Rencsik Nonn Bernadette, kinetoterapeut specializat pe bebelusi si copii.
Comments